Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fogalmak amikkel előbb vagy utóbb találkozni fogsz és a romfrissítéhez ajánlott tudni  őket!

 

PDA. Personal Digital Assistant, a kézi számítógép rövidítése

 
IPL: Kezdeti program betöltés, ez tölti a be  a spl-t is, úgy egyáltalán ez felelős azért hogy a PDA bekapcsoljon. Nem célszerű piszkálni.

 
SPL/ Bootloader: ez tölti be az operációs rendszert és a rádio-romot, ezt használják a gyári romok a romfrissítéshez.

 CID Lock: Carrier ID A szállító „aláirása” az eszközön, azt hivatott védeni, hogy másik szállító romját ne tudd használni.

 
SIM Lock:  A telefonszolgáltató korlátozása a készüléken, hogy pl t-mobil rendszeren ne tudd használni a pannon-nál megvett készüléket. 

 
ExtROM: A rom kiterjesztése, egy alapból nem látható tárterület, frissítés után 3 másodpercen belül innen indulnak általában programok telepítései, gyártó testre szabások. (Ha a 3 másodpercen belül reset-et nyomsz, akkor ez kimarad) Megj: a Cruise a valóságban nem rendelkezik Extrommal. A HR-után induló telepítések forrásai valójában a \windows könyvárban vannak, és bármikor elérhetőek.

 
SUPERCID: Az eszközök NBH formátumot használnak a rom frissítéshez, az NBH formátum „aláirt” ami az jelenti, hogy az eszköz bootloader-e nem fogadja az olyan romot, ami nincs szintén „aláírva”. Ha az eszköz SUPERCID, akkor azonban bármilyen gyártó bármilyen romját fel tudod rá rakni, mert nem figyeli az "aláirást", ehhez szükséges a CID unlock, vagy a HARD-SPL

 
HARD-SPL:  Ez egy hekkelt bootloader, a PDA bootloader-ét egy ilyennel kicserélve a PDA már el fogja fogadni a nem „aláirt” romokat is, vagyis gond nélkül frissíthetsz bármire. Ezen kívül hibás flash (rossz rom, esetleges kapcsolathiba) esetén a készülék nem meghal, hanem bootloader módban marad, és gond nélkül újra tudod kezdeni a frissítést, valamit tartalmaz parancssori hibajavítási lehetőséget is. (A hard-spl csak kikerüli a  CID-lockot, a romfrissítés során nem lesz vizsgálva, de a készülék tényleges beállításához nem nyúl) Figyelem, a gyári WM6  rom NEM IRJA FELÜL az Olipro HARD-SPL-t!

A kamera gombot tartsd nyomva és nyomd meg egyszer a reset gombot.  Egy 3 színű képernyőt fogsz kapni.

 

RADIO-ROM:  ez tulajdonképpen a készülékben lévő vezeték nélküli kommunikációs modulnak  a firmware-e. Nem nyelvfüggő, cserélhető, némely radio rom nem kompatibilis bizonyos szolgáltatókkal. Legegyszerűbben a Start\Settings\System\Device informations ablakban tudod ellenőrizni a verziót. (NEM egyenlő a készülékben lévő FM rádióval)

 
WWE: World Wide English, az angol romok rövid megjelölése

 
SR: Soft Reset, a PDA újraindítása, olyan mint a számítógépen a reset gomb. Az alján van egy pici lyuk, oda kell bedugni a sytlus-t és megnyomni.

 
HR: Hard Reset a PDA szoftverének alapállapotba hozása. Nyomd be, tartsd nyomva egyszerre a GPS és Internet Explorer gombot és a stylussal egy pillanatra nyomd meg a reset gombot (a másik kettőt tartsd közben is nyomva), amig felbukkan a Hard-reset menu. A felbukkanó menü alapján nyomd meg a send-et (zöld telefongomb) Minden beállítás és PDA-n lévő anyag elveszik, egy frissen telepített rendszert kapsz.

 
AS: Active Sync, Microsoft program, a PDA ezen keresztül tud kommunikálni, szinkronizálni a számítógéppel.

 
SIP: Soft Input Panel, a PDA elsődleges beviteli lehetősége.

 
Backup – Restore: Mentés – Visszaállítás, sok program létezik ami képes a PDA adatait (cimjegyzék, sms, registry, stb) lementeni, és ez akár másik romra visszaállítani. DE! A teljes mentések visszaállítása csak ugyanarra a romra javasolt, mert adott romra visszarakni egy másik rom beállításait nem mindig vezet jóra. A forumok és a romkészítők sem javasolják. A mentések és visszaállítások során ésszerűbb csak a személyes információkkal (címjegyzék, sms, naptár, stb) foglalkozni.

 
PIM: Personal Information Manager, az előbbiekben említett személyes információkkal foglalkozó szoftver.

Dump/Reconstruct: A pda-n lévő romot le lehet menteni. Ezt hivják Dumpnak. RAW kiterjesztésű file-okat fogsz kapni, amiket közvetlenül nem tudsz visszatölteni a pda-ra. Ezeket a file-okat újra össze kell rakni flashelhető (nbh kiterjesztésű) formátumra. Ez a Reconstruct. DE! Ezzel csak a rom első bekapcsoláskori állapotát tudod menteni, tehát a már bekonfigurált állapotot nem. Visszatöltés után a pda olyan lesz, mintha HR-t nyomtál volna rajta.